Община Кнежа има одобрен проект „Подобряване на енергийната ефективност на територията на община Кнежа чрез обновяване на системата за улично осветление в град Кнежа“ по Процедура BGENERGY-2.001 “Рехабилитация и модернизация на общинската инфраструктура – системи за външно изкуствено осветление на общините“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейско икономическо пространство 2014-2021. Общият бюджет на проекта възлиза на 683 990,35 лева за срок от 18 месеца. Дейностите се изпълняват съвместно с норвежкия партньор Executive Decision Support AS. Проектното предложение предвижда изпълнението мерки за енергоспестяване, предписани в изготвено обследване за енергийна ефективност на Улично осветление по ул. „Марин Боев“, ул. „Георги Димитров“, ул. „23, Септември“, ул. „Отец Паисий“, ул. „Кирил и Методий“, ул. „Райна Княгиня“, ул. „Христо Ботев“, ул. „Димитър Благоев“, ул. „Христо Смирненски“, ул. „Георги Михайлов“, ул. „Райко Даскалов“, ул. „Иван Вазов“ и ул. „Филип Тотю“ в гр. Кнежа, Община Кнежа. Съгласно предписанието се предвижда изпълнението на следните мерки:

  1. Подмяна на осветителни тела с нови ЛЕД осветители: Предлаганата мярка включва подмяна на всички осветителни тела с нови ЛЕД осветители с мощност от 22W до 100W. Осветителните тела ще са с електронен баласт и коефициент на полезно действие 95%.
  2. Монтиране на соларни лампи за тротоарно осветление: Предлага се използване на соларна лампа с вграден акумулатор с мощност 20W, без необходимост от допълнително ел. захранване. Ще бъдат монтирани 150 бр. соларни лампи, поставени на съществуващите стълбове по улици: Марин Боев, Георги Димитров и Райко Даскалов.
  3. Въвеждане на Система за управление на уличното осветление, изразяваща се в намаляване на мощността на осветлението в часовете с намалено движение между 00:00 и 05:00 часа. Това ще доведе до осигуряване на нормена осветеност при значителна икономия на енергия. Проектът ще осигури добри условия на живот на жителите на града, сигурност и спокойствие на населението, намаляване на кражбите, хулиганските прояви, както и на пътно-транспортните произшествия.
Категории: Съобщения